Pikeur John de Leeuw voelt zich thuis in Sassenheim. De laatste twee edities van de kortebaan op de Teijlingerlaan won hij met respectievelijk Barbert en Fuggedaboutit. Tijdens de zeventiende editie van de harddraverij op zaterdag 16 juni gaat hij voor de hattrick. Met een nieuwe lichting paarden heeft de Hoofddorper goede papieren. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

De Leeuw is de vaste stuurman van Stal de Groningers, die steevast investeren in nieuw kortebaantalent. Dit seizoen is er een flink aantal nieuwkomers. Zij hebben zich tijdens de eerste koersen van 2018 al laten zien.

Zo eindigde El Salvador als tweede in Wognum en werd Cassari vierde in Venhuizen. Ook Crazy Lover en Ben Hurry behaalden prijzengeld. Van de ‘oude garde’ boekten ook Barbert en Diesel Scott succes. De winnaar van de kortebaan Sassenheim van 2016 was dit jaar de beste tijdens de seizoensouverture in Assendelft. De ruin is echter de winsomgrens gepasseerd en gaat daarom voortaan met leerlingpikeur Finn Verkaik op pad. Diesel Scott eindigde als vijfde in Wognum.

Titelverdediger

De kans is klein dat Fuggedaboutit er op 16 juni bij is om zijn titel te verdedigen. De ruin leek na zijn overwinning vorig jaar in Sassenheim weinig zin meer te hebben in kortebanen. De prestaties bleven daardoor uit. Trainer Tom Kooyman wil zijn troef nog sporadisch inzetten voor het sprintwerk.

De concurrentie voor John de Leeuw en Stal de Groningers komt mogelijk van de paarden van John Dekker. De catchdriver stond tijdens de eerste drie kortebanen van dit jaar elke keer in de finale. Hij won met Cattiva Byd (Wognum) en Obelix West (Venhuizen). In Assendelft eindigde hij als tweede met Cha Cha Cha.

De kortebaan van de Stichting Harddraverij Sassenheim biedt plaats aan maximaal 24 deelnemers. Welke paarden er aan de start komen, is bekend op donderdag 14 juni. Wanneer de NDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Kindertoto en Vrijetijdsfestival

De bezoekers van de harddraverij kunnen om de spanning te vergroten een weddenschap plaatsen op de paarden. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen meedoen met de kindertoto. Zij printen het formulier van de website www.harddraverijsassenheim.nl uit en leveren deze voor 13.30 uur in bij de keet van Meijer Bouw. Deze staat vlak bij de finish, op de hoek van de Teijlingerlaan en de Jan van Brabantweg.

Naast de kortebaandraverij is er op 16 juni in Park Rusthoff, in het centrum van Sassenheim, het Vrijetijdsfestival. Dit is een gezellig evenement waar verenigingen kunnen laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Dit doen zij door het geven van demonstraties en het aanbieden van allerlei activiteiten.