Eliot Charisma in actie

Zonder ook maar één rit te verliezen, heeft Eliot Charisma vrijdag de kortebaan van Sassenheim gewonnen. Lindsey Pegram reed de ruin van trainer Mark de Jong naar de bloemen na eerder op de middag met het paard Calistokingsdeep hard ten val te zijn gekomen. Ronny Brandt, de winnaar van vorig jaar, eindigde met John de Leeuw als tweede.

De botsing in de tweede omloop was een smetje op een verder vlekkeloze middag. Pegram kon na een mislukte start Calistokingsdeep niet meer terugnemen en botste voorbij de finish hard op John de Leeuw die op dat moment Ronny Brandt aan het opwarmen was. Beide pikeurs bleven gehavend op de grond liggen, maar konden na een behandeling van de EHBO en een korte pauze weer verder. Ook de paarden konden hun koers vervolgen.

Fris in de finale

Pegram en De Leeuw kwamen elkaar vervolgens weer tegen in de finale. Daarin was het geen moment spannend. Favoriet Eliot Charisma had gedurende de middag zo gemakkelijk met zijn tegenstanders afgerekend, dat hij nog helemaal fris de strijd kon aangaan. Ronny Brandt had juist een zware middag gekend met zwaarbevochten zeges op onder andere Boucher le Blanc, Chaman Rapida en Blackpearl Trans R. In beide finaleritten nam Eliot Charisma een ruime voorsprong bij de start om vervolgens steeds verder uit te lopen.

Het betekende de zesde zege van het paard in eigendom van Anja Jonkman op de kortebaan. Daarmee overschreed hij de winsomgrens van 15.000 euro en zal dus voortaan met een leerlingpikeur of vijf meter handicap van start moeten. Gently Boko pakte samen met Marco Spin verrassend de derde plaats. De merrie liep een bijzonder sterke koers, maar was in de halve finale niet opgewassen tegen Eliot Charisma. In de troostfinale rekende de troef van Piet Baltus knap af met Blackpearl Trans R die na zware ritten het beste wel had gegeven.

De omzet bij de totalisator bleef steken op 19.820 euro. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de kortebaan op de Teijlingerlaan nog op zaterdag werd verreden.