Alle ogen zijn vrijdag tijdens de kortebaan van Sassenheim gericht op Eliot Charisma en pikeur Lindsey Pegram. De combinatie won vorig jaar maar liefst vijf kortebanen. Echter, er is wel een voorbehoud. De ruin van trainer Mark de Jong raakte voorafgaand aan dit seizoen geblesseerd en maakt op de Teijlingerlaan zijn rentree. De aanvang van de koers is om 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Toevalligerwijs startte de succesreeks van Eliot Charisma vorig jaar in Sassenheim. Op de Teijlingerlaan vloog hij als nooit tevoren. In de derde omloop ging het echter mis door galoppades. Dat er die middag veel meer in had gezeten bleek later in het seizoen. De troef van eigenaresse Anja Jonkman won in Beverwijk, Bemmel, Enkhuizen, Roden en Nootdorp. Uiteindelijk kreeg hij een handicap van vijf meter. Door de verlegging van de winsomgrens naar 15.000 euro kan hij nog één keer winnen vanaf de basisafstand.

Of dit Eliot Charisma vrijdag al gaat lukken, is de vraag. Snelheid zal het probleem niet zijn. De ruin moet de gehele middag zijn hoofd bij het werk houden. Galoppades liggen altijd op de loer. Ook tijdens de koersen op de langebaan, die hij ter voorbereiding reed, ging het op deze manier mis.

Andere kanshebbers

Iedereen die houdt van het plaatsen van een weddenschap kan dus wellicht op zoek naar een andere kanshebber tussen de 24 deelnemers. Zoals Ronny Brandt, de titelverdediger. De ruin is het seizoen goed begonnen met de overwinning in Assendelft en kan in Sassenheim opnieuw scoren. Kansrijk zijn ook Calistokingsdeep en Hero Baldwin. Helaas voor hen hebben zij elkaar geloot in de eerste omloop. De winnaar kan ver komen.

Blackpearl Trans R start voor de vierde keer in Sassenheim. Ze won in 2015, eindigde vorig jaar als tweede en werd zes jaar geleden derde. De jaren beginnen te tellen voor de elfjarige merrie, maar een mooie klassering behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Bijzonder is ook de deelname van Ursy Flying. De ruin won in april een koers vergelijkbaar met de kortebaan op het Belgische strand van De Haan. Hij heeft inmiddels de overstap gemaakt naar het entrainement van Caroline Aalbers en debuteert in Sassenheim.

Deelnemersveld en tips

Het volledige deelnemersveld is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze website volgt een voorbeschouwing met de kansen van elk paard en uitgebreide tips.